אפליקצית Noknok Caller ID

תוכן עניינים

אפליקצית  Noknok Caller ID, או בקצרה Noknok, עלתה לכותרות יותר מפעם אחת בחודשים האחרונים – ולא תמיד בהקשרים חיוביים.

אפליקציה זו, שמאפשרת למשתמש לראות באיזה שם הוא נשמר בטלפונים של אנשי הקשר שלו, עוררה שאלות רבות הנוגעות לפרטיות המשתמשים, ובכלל. מה שבטוח הוא שהאפליקציה נחשבת לפופולארית בכל קנה מידה, עם כמות הורדות מרשים במיוחד – 200,000 הורדות בחמשת הימים הראשונים – ובאזז גבוה לא פחות ברשתות החברתיות השונות.

אז על מה כל המהומה?

אפליקצית  Noknok היא פיתוח ישראלי, פרי יוזמתו של עידן בכר (שאחראי לאפליקציה מעוררת מחלוקת אחרת בשם MeZeZe). הדבר הראשון שרואים לנגד העיניים כשפותחים את האפליקציה הוא בקשה לגשת לאנשי הקשר במכשיר, כאשר לצורך הפעלתה נדרש, כמובן, לאשר את הגישה הזו.

לאחר מכן, נדרש המשתמש להקליד את מספר הטלפון שלו, מה שיאפשר לו לקבל אליו קוד בן חמש ספרות, קוד שהקלדה שלו תאפשר, תחת הלשונית Peputation, לראות מהם הכינויים להם זכה המשתמש בקרב אנשי הקשר שלו שברשותם האפליקציה גם כן.

הכינויים, כמובן, הם בעילום שם (בדומה לאפליקצית  סיקרט המפורסמת והשערורייתית, אגב). את הכינויים האלה הוא יכול לשתף ברשתות החברתיות השונות, ובעיקר פייסבוק – הדבר מסביר את אינפלציית התמונות מתוך האפליקציה בחודשים האחרונים.

בגרסאות המתקדמות של האפליקציה היא מאפשרת גם להתחיל צ'אט עם האדם שמאחורי כל כינוי, מה שעלול לסייע בזיהוי שלו, ומה שהופך למעין משחק ניחושים. באמצעות האפליקציה ניתן גם להתחיל צ'אטים, עם מספר חברים, ולעבור למצב בלתי נראה (Incognito) בכל רגע נתון.

חשוב להדגיש כי האפליקציה הייתה קיימת חודשים ארוכים לפני שנוספה אפשרות ה-Reputation. עד אז, הייתה זו אפליקציה לזיהוי משתמשים, שהיתרון העיקרי שלה נוגע לכך שהיא מאפשרת לראות שמות של מתקשרים אפילו אם הם אינם נמצאים בזיכרון אנשי הקשר במכשיר. אפשרות זו, יעילה ככל שתהיה עבור אנשים מסוימים, כמעט ונעלמה מתחת לרדאר, יחד עם האפליקציה. עד שהגיעה התוספת ששינתה הכול.

המקור לביקורת

לא קשה להבין מהן ההשלכות האפשריות של חשיפת הכינויים של המשתמש בטלפונים של מכריו. נכון, לעיתים מדובר בשמו הפרטי או בשם המשפחה שלו, אך במקרים אחרים בכינויים שעלולים להיות מעליבים, או לכל הפחות לא נעימים ("לא לענות", לדוגמא). זוהי אחת הסיבות לביקורות להן זכתה האפליקציה במהלך החודשים האחרונים, אך גם מקור העניין שלה.

ביקורת אחרת נוגעת ובעיקר – לעניין חוסר הפרטיות. יש המשווים את הורדת האפליקציה למסירת ספר הטלפונים שלהם לאדם אחר, צעד שלא רבים היו עושים, מן הסתם. חשש נוסף נוגע לכך שהמידע שנמצא במאגרי האפליקציה יגיע לידיים נכונות: המפתחים, חשוב להדגיש, שוללים מכל ומכל אפשרות שכזו.

כך מורידים את האפליקציה

אפליקצית  Noknok ניתנת להורדה ללא כל תשלום, והיא מיועדת למכשירי אייפון ואנדרואיד כאחד. משקל האפליקציה על גבי המכשיר עומד על כ-30 מגה בייט.