קרינה סלולרית – כיצד למנוע נזק בריאותי

תוכן עניינים

מהי קרינה סלולרית?

רוב אזרחי ישראל, צעירים ומבוגרים, עושים שימוש נרחב בטלפונים סלולריים. הטכנולוגיה המאפשרת את צורת תקשורת זו, מייצרת קרינה סלולרית. קרינה סלולרית, היא סוג של אנרגיה המועברת בשדות חשמליים ושדות מגנטיים.

קיימים שני סוגי קרינה:

  • קרינה מייננת אשר מסוגלת לגרום לשינויים בחומר
  • קרינה בלתי מייננת

הקשר בין בריאות לקרינה סלולרית, אינו מוטל בספק, אך המחקרים שנעשו עד כה לא הצליחו להוכיח באופן גורף וחד משמעי את הנזקים הריאליים. קרינה סלולרית מתחנות הממסר, כלומר מהאנטנות הסלולריות, היא קרינה אלקטרו מגנטית השייכת לתדרי מיקרוגל. קרינה זו היא בלתי מייננת והשפעתה המורגשת והוודאית היא חימום.

כיום, החברות הסלולריות מחוייבות להישאר בגבולות הרמה המרבית המותרת. הרמה נקבעה על ידי גופים ממשלתיים, בהתאם לקריטריונים משתנים.

המכשירים הסלולריים שברשותנו מייצרים קרינה בעוצמה משתנה. לא משנה מהי שיטת העברת הקרינה, אם באמצעות הסלולרי עצמו או דרך דיבורית או אוזניה המחוברות אליו – שימוש אינטנסיבי בטלפון הסלולרי אינו מומלץ.

אם כן, למדנו שהטלפונים סלולריים פולטים קרינה אלקטרומגנטית, אשר למעשה בלעדיה לא תתכן כלל תקשורת אלחוטית. ההספק המרבי נמדד בוואטים, כאשר הוא נע בתחומי ה- 0.25- 0.6w בממוצע.

פרט נוסף שחשוב להכיר ולדעת הוא העובדה שהטלפון הסלולרי פולט קרינה סלולרית, גם כאשר אנו לא משתמשים בו. זאת אומרת שגם בזמני המתנה, כאשר הטלפון אינו במצב שיחה, מתרחשים עדיין שידורים קצרים.

הטענה של המכשיר הסלולרי פולטת גם היא קרינה, אפילו אם כיביתם את המכשיר. אנשים רבים נוהגים להטעין את המכשירים הסלולריים שברשותם בשעות הלילה ומניחים אותם על השידה שליד המיטה.

כתוצאה מכך, פרט לקרינה הסלולרית הבוקעת מהמכשיר עצמו, אנשים נחשפים גם לקרינה שפולט אותו מטען המחובר לחשמל. מסיבה זו, מומלץ מאד להטעין את הטלפון במרחק של חצי מטר לפחות מהגוף.

דיבוריות

דיבוריות נועדו למלא שתי פונקציות עיקריות: הראשונה היא לאפשר לנו לשוחח בטלפון כשהוא רחוק מאיתנו, והשנייה היא למנוע נזקים מצטברים של קרינה בשל קרבת המכשיר לגופינו.

דיבוריות סלולריות באות במספר פורמטים:

  • אוזניה אשר מחוברת באמצעות חוט חשמלי אל מכשיר הטלפון האישי
  • דיבורית המותקנת ברכב ומשדרת בצורה אלחוטית
  • דיבורית ה"בלוטופ" שלמעשה מאפשרת להרחיק את המכשיר הסלולרי מהראש, אך בה בעת מצמידה אליו סוג אחר של משדר

קרינה סלולרית תלויה גם בעוצמת השידור ובאופן בו המכשיר קולט את המסרים מתחנת הבסיס. אם אתם נמצאים במקום בו לא קיימות מספיק אנטנות סלולריות, עוצמת השידור תהיה חייבת להיות עוצמתית יותר, כיוון שהיא צריכה לעבור מרחקים גדולים יותר. במילים אחרות – מרחקים גדולים משמעותם קרינה סלולרית חזקה יותר.

תחליף לדיבורית הוא רמקול המגולם בגוף הטלפון ומאפשר את הנחת המכשיר על שולחן או על כסא הקרובים אלינו יחסית. חסרונה הבולט של שיחה אל רמקול, היא שהסביבה שומעת את מלל השיחה.

השימוש בטלפון סלולרי גורם להתחממות שחשים באיזור האוזן והראש. ללא תהליך בקרת חימום, עלולה הטמפרטורה לעלות בחצי מעלה. בקרת החום נעשית למעשה באמצעות כלי הדם שבגוף.

גם העין האנושית יכולה להיפגע עקב שימוש תדיר בטלפונים סלולריים. לעין אין מנגנון לויסות חום ולכן היא יכולה לפתח קטראקט.

דרכי התגוננות מהקרינה סלולרית

חששות רבים באשר לשימוש תכוף בטלפונים סלולריים הביאו ליצירת אמצעי הגנה ופטנטים אשר יכולים למנוע את נזקי הקרינה הסלולרית.

אחד מאמצעים אלו היא מדבקה העשויה רדיד אלומיניום מיוחד, אליו מודבק המכשיר הסלולרי. רדיד זה מאפשר את איזון השדה המגנטי בתדרים הנמוכים הגורמים נזק לגוף. הרדיד לא מפחית מיעילותו של המכשיר והמדבקה אינה פוגעת במראה האסתטי שלו.

קיימים גם בגדי עבודה, הכוללים כובעים או צעיפים, אשר נועדו להגן עלינו מפני קרינה אלקטרומגנטית. הבד חוסם את הקרינה ונושא תו תקן של מכון התקנים הישראלי.


אנטנות סלולריות ממוזערות

חברת ציוד התקשורת אלקטל – לוסנט מפתחת אנטנות סלולריות ממוזערות – בגודל של כדור גולף ויפרסו בעלות נמוכה בהרבה ממה שאנחנו מכירים היום ובנוסף יגרמו לחיסכון עצום בחשמל.

השפעות קרינה סלולרית

ארגון הבריאות העולמי פרסם לראשונה את תוצאות המחקר המקיף שערך בתחילת שנות האלפיים. המחקר שחקר את השפעות הקרינה הסלולרית של בריאות המשתמש חושף נתונים מדאיגים.

השפעה בריאותית של הקרינה הסלולרית

הקרינה הנפלטת מהטלפון הסלולרי היא קרינה אלקטרומגנטית בלתי מייננת והשפעתה על רקמות הגוף היא השפעה תרמית. מהן ההשפעות הבריאותיות של הקרינה הסלולרית?

אנטנות סלולריות

אנטנות סלולריות הן תחנות ממסר סלולריות אשר מצוידות באנטנה. הסוגים והגדלים השונים של האנטנות הסלולריות בשטח, משתנות בהתאם לתחנה בה מדובר. בואו לקרוא יותר על משמעות הקירבה לאנטנות סלולריות ועל ההשפעות שלהן עלינו