צליל המתנה – ממתינים למענה בכיף!

תוכן עניינים

צלילי המתנה

צליל המתנה הוא הצליל ששומע מי שמחייג אל טלפון סלולרי בזמן ההמתנה למענה מן הצד השני. אורכו של צליל ההמתנה הוא מן הרגע שהטלפון המבוקש משמיע את צלצול ההתראה לשיחה נכנסת ועד שהשיחה נענית על ידי המנוי.

במידה והמנוי אינו זמין, הצליל יימשך עד המענה של התא הקולי או עד שמסתיים הזמן שהוקצב להמתנה. זמן זה נקבע על ידי מפעילי הרשת הסלולרית על מנת לסיים המתנה מיותרת לשיחה שלא תענה, מאחר והמתנה זו תופסת תדר שידור. באנגלית נקרא צליל המתנה בשם העליז יותר "Funtone" – צליל כיף.

הסיבות לשימוש בצליל המתנה

הסיבה העיקרית לשימוש בצליל המתנה מגיעה מאותו מכנה שגרם ליצרניות מכשירי הטלפון הסלולרים לשלב תכונה כמו רינגטונים (צלילי ההתראה על שיחה נכנסת) כבר בדגמים המוקדמים. מדובר גם באותה סיבה שגרמה לרינגטונים להתפתח והביאה לאוויר העולם את הטרוטונים, מיד ברגע שהטכנולוגיה הפונית (אפשרות השמעת צלילים) בטלפונים הסלולריים התפתחה לרמה מספקת.

תכונות אלו (ורבות נוספות) התווספו למכשירי הטלפון הסלולרים על ידי הייצרנים והחברות הסלולריות, בעקבות רצונם של המנויים להעניק למכשירי הטלפון הסלולרים שלהם צביון אישי יותר. כצפוי, עם הזמן הפכו מכשירי הטלפון הניידים גם לאביזרי אופנה, המשדרים לסובבים מסרים שאנו מעוניינים להפיץ לגבי עצמנו.

עיצוב המכשיר מהווה חלק מהצהרות אופנה אלו וחברת סמסונג הרחיקה לכת לאחרונה בהשיקה קו של מכשירי טלפון סלולריים ואביזרים לסלולרי, המשובצים קריסטלים ומעוצבים על ידי חברת תכשיטים יוקרתית.

מנויים משווקים את עצמם ברבים, בעזרת שימוש באביזרים נלווים שונים, כגון אוזניות בלוטות', מראה יוקרתי ובאמצעות הפגנת תכולה של תוכן סלולרי ונתונים טכניים מהמתקדמים ביותר. במילים אחרות, ככל המשתמש מפגין בקיאות רבה יותר בהפעלת תכונות מתקדמות (יצירת הודעות מולטימדיה כולל מזכרים קוליים) כך הנוכחות הסלולרית שלו הופכת למרשימה יותר.

בנוסף לכל הדברים הללו, גם בחירה של רינגטון או טרוטון על פי הטעם האישי, מקנה למכשיר הטלפון הסלולרי (שוודאי קיים גם אצל אלפי מנויים נוספים) פן אישי ואינדיבידואלי. על אותו עיקרון פועל גם צליל ההמתנה. כל מי שמחייג לטלפון הסלולרי שלנו, ישמע במקום האות הרגיל (והנפוץ) קטע מוסיקלי שנבחר באופן אישי על ידינו ולכן מסמל אותנו.

צליל המתנה (פאןטון) וצליל המתנה עסקי (ביזנסטון)

בנוסף לרצון המתואר עליל שמטרתו להפגין ייחודיות, קיימת סיבה עניינית יותר לשימוש בקטעי מוזיקה כצלילי המתנה השונים מצליל ההמתנה הרגיל. חברות מסחריות שונות, הגיעו למסקנה כי ניתן לנצל באופן מושכל את הזמן בו המחייג מקשיב וממתין לתשובה.

לדוגמה ניתן, בזמן שהמתקשר ממתין למענה, להשמיע לו מסר פרסומי (אפילו תוך שימוש בקריינות) או להקנות לו מידע (למשל על שעות פעילות). בנוסף, אפשר לנצל את הזמן ההמתנה ולהתנצל על משך המתנה ארוך מהרגיל.

שימוש כזה בצלילים המושמעים למחייג בזמן שהוא ממתין לתשובה נקרא ביזנסטון. כמשתמע משמותיהם, הביזנסטון נבדל מהפאןטון בכך שהדגש בהשמעתו הוא על תועלת עסקית ולא על משמעות בידורית ייחודית.

כיום ניתן למצוא ולהוריד פאן-טונים מאתרים רבים ברשת האינטרנט, כולל מאתריהן של חברות הסלולר בישראל. אפשרות נוספת היא ליצור פאן-טון באופן עצמאי, על ידי שימוש בתוכנת עריכת מוסיקה. התוכנה מאפשרת לנו ליצור קובץ דחוס בפורמט MP3 אשר אותו ניתן, בשלב מאורח יותר, להוריד לטלפון הסלולרי ולהגדירו כצליל המתנה