עולם הסלולרי לבעלי מוגבלויות

תוכן עניינים

הטלפון הנייד הפך תוך תקופת זמן קצרה יחסית לחלק משמעותי באופן שבו מתפקדים מרבית האנשים, הן במישור החיים האישיים והן במישור המקצועי.

בעלי מוגבלויות נאלצו תחילה להישאר מאחור, שכן מכשירי הפלאפון הרגילים הם בעייתיים מאוד לשימוש עבור חלק ניכר מבעלי בעיות ראייה, בעלי בעיות שמיעה ובעלי מוגבלת בשימוש בגפיים העליונות.

אולם הצעת חוק שעברה בכנסת בשנת 2009 ויציאתם לשוק של מכשירים מדגמים חדשים המיועדים לבעלי מוגבלויות, שינו את כללי המשחק.

חברות הסלולר הקימו מרכז תמיכה מיוחד והוציאו לשוק מספר דגמים של מכשירים בעלי אפשרויות מיוחדות לכל בעלי המוגבלויות. דבר המאפשר כיום, גם לאוכלוסיית בעלי המוגבלויות לקחת חלק בשינוי הגלובאלי ולהשתמש בשירותי השיחות וההודעות של הטלפון הנייד.

כיצד להתגבר על הקשיים בשימוש בסלולרי?

שימוש במכשיר סלולרי לבעלי מוגבלויות עשוי להיות בעייתי במיוחד עבור שלוש קבוצות עיקריות: כבדי השמיעה, בעלי לקות ראיה, חלקית או מלאה ובעלי מוגבלויות בשימוש בגפיים העליונות. עבור כל אחת מהקבוצות ישנן מגבלות מסוימות בשימוש בסלולרי, במיוחד ככל שרמת הנכות גבוהה יותר.

כבדי שמיעה

דגמים מיוחדים עבור כבדי השמיעה שמים דגש רב יותר על היכולות הויזואליות והפיזיות של המכשיר, כמו גם מתאימים עצמם לפעולה משותפת עם מכשירי השמיעה השונים.

קיים בשוק מגוון רחב יחסית של דגמים המיועדים לכבדי השמיעה. דגמים של נוקיה, סמסונג, אריקסון כמו גם מכשירי בלקברי ואייפון, מותאמים לכבדי שמיעה.

בדגמים אלה קיימת אפשרות לקיים שיחת וידאו, להפוך את הצלצול להבזק אור, ניתן לשנות את עוצמת הצלצול ואת הטון שלו ובנוסף קיימת מערכת דיבור של BLUE TOOTH, או מערכת אחרת המאפשרת שילוב נוח של הדיבורית עם מכשיר השמיעה.

לקויי ראייה

עבורם מציע שוק הסלולר מגוון מכשירים שיאפשרו גם לאנשים שאינם רואים כלל להשתמש במכשיר הסלולר בנוחות יחסית. שימוש במכשיר הנייד ללא יכולת הראיה מצריך מספר התאמות.

ראשית מאפשרים דגמים אלה אפשרות לחיוג קולי ושליחת הודעות קולית. דגמים אלה המותאמים לקויי הראייה, הם בעלי מסך גדול יחסית, לחצנים גדולים יותר עם דגש על הספרה 5, תוכנה להגדלת פונטים, על מנת לאפשר להקל על הקריאה ובנוסף אפשרויות לביצוע חיוג מקוצר על ידי לחיצה על ספר אחת. בנוסף קיימת אפשרות להמרת תוכן הודעות הטקסט לתוכן קולי.

יש לציין כי עבור בעלי לקויות השמיעה והראיה קיים מרכז תמיכה מיוחד המסייע בפתרון בעיות ובהמרת טקסטים שונים מקול לכתב ולהיפך.

בעלי מוגבלויות מוטריות

דגמי מכשירים סלולריים לבעלי המוגבלויות המוטוריות דומים לרוב למכשירים המותאמים עבור בעלי לקות הראייה.

ישנה חשיבות רבה יותר לרמקול חזק שיאפשר דיבור ושמע גם ממרחב רק יותר. בנוסף אפשרויות אלו מכילים הדגמים אפשרויות לחיוג על ידי דיבור, מקשים גדולים יותר, אפשרות חיוג על ידי לחיצה על מקש אחד, שירותי הודעות טקסט קוליות ועוד.

כמה זה עולה?

עד לחודשים האחרונים הותאמו רק מספר דגמים עבור בעלי המוגבלויות ולכן הם נאלצו להשתמש במספר מצומצם יותר של מכשירים כגון הנוקיה E-66, אולם היום לאחר יציאתם של דור חדש של מכשירים, שמרכיבים קריטיים לבעלי מוגבלויות נמצאים בהם בכל מקרה, יכולים בעלי המוגבלויות השונים ליהנות ממגוון רחב של מכשירים.

מרבית הדגמים החדשים, מכילים את מרבית התוכנות השונות לבעלי המוגבלויות (BLUE TOOTH, אפשרות להתקנת תוכנה להגדלת פונטים, שיחת וידאו), הדגמים בעלי המסך הגדול יותר, כמו האייפון, מותאמים לצרכים המיוחדים.

מגוון האפשרויות הרחב כולל גם דגמים במחירים מגוונים, החל מהדגמים הפשוטים יותר, אותם ניתן להשיג בסביבות ה-1000 ₪ ועד למכשירים היקרים יותר, שמחירם עשוי להגיע ליותר מ-2000 ₪. מובן, שהחברות השונות מציעות הנחה המותנית מסלולי ההצטרפות.