סימנס – אחד מהתאגידים הגדולים בעולם

תוכן עניינים

מבנה חברת סימנס

סימנס היא תאגיד גרמני ענק, שהחל את דרכו עוד באמצע המאה התשע עשרה. בגרמנית מבוטא שם החברה "זימנס". בתאגיד סימנס, כולל בעשרות חברות הבת שלו, מועסקים ברחבי העולם כ-500,000 איש. מרכז העסקים של התאגיד ממוקם בערים מינכן וברלין בגרמניה, אך סימנס פעילה ומעסיקה עובדים ביותר ממאה וחמישים מדינות ברחבי העולם. היקף המכירות של סימנס עומד על 90 מיליארד אירו ולכן נחשב התאגיד לאחד הגדולים בעולם.

פעילות תאגיד סימנס מחולק בין שש חטיבות עיקריות:

  • חטיבת הרפואה – העוסקת בייצור מכשירי הדמיה ותרפיה, ציוד אבחון למעבדות ועזרי שמיעה
  • חטיבת האנרגיה – העוסקת בתחומי ייצור אנרגיה זמינה, אספקה וחלוקת אנרגיה, פתרונות בשוק הנפט והגז הטבעי
  • חטיבת התאורה (הנקראת OSRAM) – העוסקת בתאורה חשמלית רגילה, שליטה וציוד אלקטרוני לתאורה, גופי תאורה מסוג LED, מוליכים למחצה אופטיים ותאורה חשמלית לרכב
  • חטיבת התחבורה – העוסקת בתמסורות, מנועים חשמליים לזרם ישר, תקשורת ופיקוד אלקטרוניים לרכב ועוד
  • אוטומציה ושליטה – העוסקת בממשקי משתמש: מכונה, מערכות לוגיסטיות, מערכות אוטומציה ותקשורת בתעשייה

בנוסף, עוסקת סימנס רבות בפתרונות לבניה, הנדסת טכנולוגיות בניה ויעילות אנרגיה במבנים. חברות הבת של סימנס עוסקות במגוון רב של תחומים נוספים.

ההיסטוריה של סימנס

חברת סימנס הוקמה בשנת 1847 על ידי מר ורנר פון סימנס. פון סימנס היה ממציא והוא ביסס את החברה שהקים באמצעות פיתוח מחט למכשירי טלגרף, אשר בזכותה נתקבל המידע באותיות ולא במורס. עוד במאה התשע עשרה, גדלה חברת הטלגרף סימנס והרחיבה את פעילותה לאנגליה ורוסיה. סימנס החלה לעסוק בהנדסה לציוד חשמלי בזרם גבוה וגם בתחום זה נחלה הצלחה גדולה. את הצלחה זו ניצלה סימנס ליצור מיזוגים ולרכישת חברות נוספות בתחומים דומים.

כך המשיכה סימנס לגדול ולהרחיב פעילותה לתחומים חדשים כגון תאורה. כרוב החברות הגדולות בגרמניה, גם חברת סימנס שימשה ככלי בידי השלטון הנאצי ליישום מדיניותו המחרידה. החברה הפעילה מפעלים רבים תוך ניצול עובדי כפייה, חלקם הוקמו ממש בתוך מחנות ריכוז והשמדה. במחנה ההשמדה אושוויץ בלבד, הוכרחו לעבוד תחת סימנס כמאה אלף איש ואישה.

לאחר המלחמה, כפי שקרה לחברות גרמניות רבות ולמעשה לגרמניה כולה, נדרשה סימנס לעבור תקופת צינון לא קצרה ולהיבנות מחדש. סימנס נתבעה לשלם פיצויים לעובדי הכפייה ותביעות כאלו עדיין מוגשות כנגדה עד היום.

משנת 1966 החלה צמיחה מטאורית של התאגיד והשתלבותו בשווקים גדולים, כגון שוק האלקטרוניקה והמוליכים בפרט. מסוף המאה הקודמת ועד היום, קצב הגידול נשמר וסימנס היא סמל הגלובליזציה ודוגמא לתאגיד ענק ב"כפר הגלובלי".

טלפונים סלולרים תוצרת סימנס בארץ

חברת איתורן תקשורת היא המשווקת הראשית, והיחידה עד כה, של הטלפונים הסלולרים מתוצרת סימנס. חברת אורנג' כבר הזמינה את הדגמים החדשים מבית סימנס לשימוש ברשת. כל זמן שאיתורן תעמוד במכסות המינימום שהוגדרו בהסכם בינה לבין סימנס, תמנע החברה מלמנות משווקים נוספים.

מכיוון שסימנס מתחילה לחדור לשוק הישראלי רק עכשיו, הדגמים שמוצעים למכירה מבית מדרשה הם החדישים ביותר. הדגם המוכר ביותר בארץ כיום הוא הA60. מצבה של סימנס בשוק הטלפונים הסלולרים בעולם כולו דומה גם למצבה בישראל. גם כאן תופסת סימנס נתח שוק קטן יחסית ומתברגת אחרי יצרני מכשירים כגון נוקיה, סמסונג, סוני אריקסון ומוטורולה.

סימנס זכתה בשנים האחרונות גם לביקורות נוקבות, על פעילותה בשוק פיתוח כורים גרעיניים והתפרסמה בשל נורמות פסולות, שכללו מתן שוחד, לזכייה במכרזים ברחבי העולם. תביעות כנגד סימנס בגין עבירות שוחד אלו, עלו לה מיליארדי אירו שכן התאגיד נאלץ לבצע רפורמה מבנית יקרה בכדי לשנות דפוסים קלוקלים כאלה בפעילותו.