עבר ועתיד – ההיסטוריה של הסלולרי

תוכן עניינים

יצד הכל התחיל?

הטכנולוגיה שאפשרה את התפתחות התקשורת הסלולרית החלה את דרכה באמצע שנות השמונים. פריצת הדרך לא התחוללה עקב גילויים חדשים, שכן בבסיסה התקשורת הסלולרית היא למעשה שידור וקליטה של גלי רדיו דרך תווך האוויר, תופעה בה עושה האדם שימוש כבר שבעה עשורים.

לפריצת הדרך אחראית תפיסה חדשנית, לפיה התקשורת תיעשה דרך תחנות בסיס ולאו דווקא ישירות מתחנה אחת לאחותה. כל תחנה שכזו מכסה אזור מסוים ואזורי הכיסוי הללו חופפים, כך שמובטחת קליטה וניידות מרבית. תחנות "תא" אלו (CELL) העניקו לתקשורת החדשה את שמה (CELLULAR) ומכאן נגזר גם השם סלולרי.

מובן כי בבסיסה, נועדה רשת התקשורת הסלולרית לשמש לצורך תקשורת מילולית דרך מכשירי טלפון ניידים. יחד עם זאת, ככל שחלף הזמן נוספו לה שירותים רבים נוספים והיא החלה להתהדר בתכונות מגוונות. התקשורת הסלולרית השתכללה בקצב כה מהיר ומפתיע, עד שכיום אנו עדים לשירותים נלווים רבים מספור, ביניהם שירות SMS, שירות תיבה קולית, מזכרים קוליים, העברת תמונות ולאחרונה אף הודעות מולטימדיה ואפשרויות גלישה ברשת האינטרנט.

מובן כי על מנת לאפשר שימוש במגוון התכונות הנ"ל, מכשיר הטלפון הסלולרי עצמו עבר אבולוציה של ממש וכיום הוא אינו דומה כלל לאותם מכשירים ראשונים ומגושמים, אשר נראו יותר כמכשירי קשר עצומים. למכשירים ראשונים אלו, לא היו כל תכונות נוספות מעבר לביצוע שיחות טלפון. הם היו גדולים ומגושמים בעיקר בשל הסוללה הגדולה, שנדרשה לספק את האנרגיה לפעולת המכשיר למשך זמן סביר.

המכשירים הסלולריים הראשונים

כדי שתתאפשר תקשורת סלולרית יש צורך בהקמת תשתית של תחנות הבסיס (תחנות התא) ותחנות ממסר. בנוסף צריך שלרשת יהיו מנויים בעלי טלפונים ניידים, אשר מהווים למעשה משדר רדיו, ובנויים לתקשורת דרך תחנות אלה.

פריסת התחנות נעשתה על ידי חברות סלולר שונות. חברת "פלאפון" הייתה החברה הסלולרית הראשונה בארץ, סלקום דלקה מיד בעקבותיה, אורנג' היא ספקית תקשורת סלולרית בינלאומית ומירס הצטרפה אל החגיגה.

חברות אלה התקשרו עם יצרני מכשירים סלולריים שישמשו ברשת שלהן. יצרניות אלו היו, בתחילת דרכן, חברות בעלות ניסיון בייצור ציוד קשר. בהתחלה התמקדו החברות הסלולריות השונות ביצרן אחד ושיווקו רק את המכשירים מתוצרתו. עם הזמן נפתח השוק הסלולרי וכיום מקובל למצוא דגמים של כל היצרנים אצל כל החברות.

התפתחות המכשיר והתקדמות טכנולוגית

ההטמעה המהירה של התקשורת הסלולרית בחברה וההתפתחות המטאורית של הטכנולוגיה – אפשרו פיתוח של שירותים נלווים רבים לייעוד המקורי של ביצוע שיחות טלפון. המכשירים הסלולריים הפכו קטנים ונוחים יותר והחלו להכיל תכונות שנועדו לשמש את בעלי המכשיר ולגרום לו להזדקק לו.

בתחילה הופיעו בתוך הנייד, שימושים מתבקשים כמו יומן שמות ומספרי טלפון. בהמשך הצטרפו יומני שיחות, שהתאפשרו לאחר פיתוח טכנולוגית השיחה המזוהה. תכונה מבוקשת, המקבילה "למזכירה האקלטרונית" מימי הטלפון הקווי, היא התא הקולי.

אין ספק כי התכונה המבוקשת ביותר שנוספה עד כה היא האפשרות לשליחת הודעות טקסט קצרות (עד 160 תווים) המכונות גם SMS או מסרונים. כיום ניתן לצרף להודעות כאלה תמונה ומזכר קולי. בנסוף על כל אלו, מצוידים המכשירים כיום גם במצלמה דיגיטלית באיכות גבוהה.

השינוי שחל במכשיר הטלפון הסלולרי הוא מדהים, בוודאי יחסית לגילה הצעיר של הטכנולוגיה הסלולרית כולה. הגודל הזעיר של המכשיר, התכונות הרבות שנוספו אליו, המסכים הצבעוניים, הסוללות ארוכות הטווח והאינטראקציה עם רשת האינטרנט – הפכו את הטלפון הסלולרי לחלק כה גדול בחיינו, עד כי קשה כבר לזכור איך (ולא כל כך מזמן) היינו מסתדרים.


איך השפיעה עלינו המצאת הטלפון הסלולרי

מאז המצאת הסלולרי השתנה אצלנו הרבה. מה נשתנה, אתם שואלים? כאן תוכלו לקרוא על ההשפעות החברתיות של הסלולרי.