בטיחות במכשירי סמארטפון

תוכן עניינים

בשעה טובה, רכשת את הטלפון החכם שלך. אתה שבע רצון מאינספור האפשרויות הגלומות במכשיר זה. השילוב שבין טלפון סלולארי למחשב כף יד נתפס בפניך כלא פחות מאשר גאוני, ואתה נחוש לנצל את הסמרטפון שלך עד תום.

אולם, עם כל הכבוד לתחכום של המכשיר, הוא טומן בחובו לא מעט סכנות אפשריות. בעיות הבטיחות במכשיר הסמארטפון עדיין רבות, ועליך לדעת בדיוק כיצד לצמצם את הסיכונים הללו עד למינימום האפשרי.

אז מה אפשר לעשות בסמרטפון?

סמרטפון (טלפון חכם) הוא טלפון נייד לכל דבר ועניין, אבל גם משמש הרבה יותר מאשר מכשיר סלולארי. הוא מאפשר גלישה מהירה ואיכותית באינטרנט, על שלל הנגזרות של פעולה זו: שליחת מיילים, ביקור באתרים וכן הלאה.

מלבד זאת, אפשר להתאים את המכשיר לצרכי המשתמש בצורה מוחלטת וכן להוסיף אינספור אפליקציות: משחקים, שירותים שונים ועוד.

הבעיה: אנשים מתייחסים אל סמרטפון כאל טלפון בלבד

רוב משתמשי הסמרטפון מודעים לאופציות הרבות של המכשיר שלהם, אבל עדיין מתייחסים אליו בתור טלפון סלולארי לכל דבר ועניין – ותו לא. בכך, הם מתעלמים מהסכנה הרבה שאורבת ברשת האינטרנט בכלל ובממשק הסמרטפון בפרט. חוסר ההיערכות הזאת מסכן אותם מאד.

סמרטפון מסייע לגלות את מיקומך

במידה ויש ברשותך טלפון חכם, סביר מאד להניח שניצלת את המצלמה האיכותית שבו לצילום ילדיך, בית המשפחה שלך ושלל דברים חשובים. בכך, נתת למעשה לאנשים את ההזדמנות לאתר אותך, ולדעת עליך לא פחות מאשר מה שחלק ממכריך יודעים.

צילום תמונה פשוטה מאפשרת לגלות לא מעט דברים: שעת הצילום, סוג המצלמה, והחשוב ביותר- היכן היא צולמה. נניח שפרסמת את התמונה ברשת חברתית, שלחת אותה במייל או סתם הכנסת אותה לזיכרון של הטלפון שלך- הפרטים הללו חשופים במידה רבה.

צלם את התמונה, ואספר עליך הרבה

בדיקה שנערכה הראתה שרק דרך תמונות שגרתיות המצולמות בסמרטפון אפשר לדעת היכן מתגורר הילד המצולם, לאיזה בית ספר הוא הולך, מיהם חבריו, מה שמות הוריו וכן הלאה. לא מעט גורמים מפוקפקים ישמחו לנצל את המידע הזה, שלא לדבר על הפגיעה המוחלטת בפרטיות.

ניקח לדוגמא מקרה אחר: צילום ספונטאני של חיילים בבסיס צבאי סודי. גם אם אלה הקפידו לא לחשוף בתמונה שום אמצעי המאפשר את איתור המקום, באמצעות הסמרטפון זה אפשרי.

כיצד ניתן למנוע את חשיפת המידע?

אם השתכנעת שחשיפת מידע באמצעות תמונות הסמרטפון מהווה עבורך בעיה, באפשרותך להגן על המידע במספר דרכים. ניתן למחוק את המידע שלא מעוניינים שייחשף באפשרויות התמונה, להוריד תוכנות אשר מצפינות את המידע הזה ואף לבטל לחלוטין את אפשרות איתור המיקום בכל הנוגע למצלמת המכשיר.

פריצות קיימות גם בסמרטפונים

סכנה אפשרית נוספת בסמרטפון נוגעת לפריצה אליו. רוב משתמשי הסמרטפון לא מתקינים בו תוכנת הגנה, וכתוצאה- יכולים לא מעט אנשים לחדור אל המכשיר, ולהוציא ממנו מידע אשר ערכו לא יסולא בפז. החדירה נעשית לרוב באמצעות הורדת אפליקציות תמימות למראה מצד המשתמש, כניסה לקישורים מזיקים בהודעות SMS ועוד.

כך, פורצי טלפונים שונים יכולים לערוך שיחות על חשבונכם, לחייב על שמכם עסקאות אשראי וכמובן- להחדיר וירוס אשר ישבית את כל המערכת שלכם.

אז מה ניתן לעשות?

כדי למנוע מכם להיגרר למצב לא נעים, חשוב שתגנו על הטלפון שלכם בכל דרך אפשרית. קיימות כיום תוכנות הגנה מתקדמות למכשירי סמרטפון, אשר מונעות חדירה אליהם ומתריעות בפני אפליקציות המהוות סיכון- והתקנה של אחת מהן היא בגדר חובה.

מלבד זאת, חשוב בכל אופן להוריד אך ורק אפליקציות ממקור אמין ולמחוק מיידית הודעות חשודות הכוללות קישור למקור בלתי ידוע. למרבה המזל, עדיין לא נמצאה דרך לפרוץ למכשירים בלי מעורבות של המשתמש בהם.